23 Şubat 2008 Cumartesi

AHŞAPTA BOYA VE VERNİK


Ahşapta boya ve vernik...
Boya ve Vernik ahşabı çürümeye, lif erozyonuna ve aşınmaya karşı korur, aynı zamanda ahşaba renk katması ya da grenlerini ortaya çıkarması bakımından ahşaba güzellik katar.

Ahşabın doğası gereği genişlemesi, büzülmesi ve aşınmasından dolayı boya ve vernikler bakım tutuma ihtiyaç duyarlar. Bakım tutum boya ve vernik için beklenen bir sonuçtur ancak; kısa aralıklarla değil! Boyanın ömrü Jotun ahşap koruyucu sistemler sayesinde 10-12 yıla kadar uzayabilir. Bu süre, 0.1 mm kalınlığındaki, ahşapla birlikte hareket etmesi ve havanın nem oranına göre ahşabın rutubet dengesini sağlaması beklenen, film tabakası için büyük bir beklentidir. Uzun bir boya ömrü için, boya öncesi yüzey kusursuz olmalıdır.

Lif erozyonuna uğramış tüm yüzeyler, tel fırça ile temizlenmelidir. Küften eser kalmamalıdır. Yüzeyde boya varsa boyanın yüzeydeki yapışma oranı kontrol edilmeli, tüm yüzey iyice zımparalanmalıdır. Yüzeye iyi yapışmamış boya tabakasının üzerine boya yapmak, bu tabakanın kalınlaşmasına ve sonrasında pul pul dökülmesine neden olacaktır. Mantarların yüzeyden temizlenmesi uzun zamandır işlem görmeyen yüzeylerde en çok karşılaşılan problem mantarlaşmadır.

Mantarlar siyah noktalar halinde geniş alanları kaplarlar ve özellikle açık renkli yüzeylerde daha çok görülürler. Bu yüzeylerin deterjan ile temizlenmesi gerekmektedir. Boyadan önce yüzey her zaman yıkanmalı ve durulanmalıdır. Yüzeyleri temizlemek için yüksek basınçlı su kullanılabilir; ancak yüzeye zarar vermemek için bu işlem dikkatlice yapılmalıdır. Geniş çatlakların olduğu alanlarda basınçlı su kullanımından kaçınılmalıdır. Yüzeyde toz, is, mantar ya da diğer kirleticiler olmamalıdır

Hiç yorum yok: